“MAI ÎNTÂI ROMÂNIA” nu este un partid politic. Este o asociație non-guvernamentală, alcătuită din oameni care au avut sau au o carieră profesională sau politică împlinite și doresc, prin experiența lor, să fie utili, să ofere societății românești, nu să obțină altceva, în afara audienței și respectului.
Partidele autentice se nasc din voința oamenilor din rândurile cărora se formează lideri politici credibili și puternici.
Sigur, istoria a arătat că și un singur om, dornic de putere, fără principii, fără credință, fără morală, dar cu ambiții personale, poate aduna un număr de oameni, suficienți ca să-i satisfacă ambițiile. Dar viața lor e scurtă.
Pe lângă acei oameni politici care prin comportamentul lor, fac demnă politica romanească, s-a consolidat și o altă lume, tot mai densă, care poluează spațiul nostru politic.
O puzderie de partide “cu 3 membri”, departe de orice proiect de interes public, formate în jurul unor “lideri” frustrați, cu cariere profesionale îndoielnice, încercând o apropiere sau o reapropiere de butoanele puterii, sufocă politica adevarată.
Numele România, a devenit un substantiv comun, printr-o tristă întrebuințare caricaturală, cu scopul de a ascunde doar ambiții personale dar și neputința unor partide și “lideri” care nu au nimic de oferit țării, în afara foamei lor de sinecuri.
Trist dar adevărat, cele mai vechi și încărcate de istorie inițiale ale politicii românești – P. N. L. – sunt asociate cu o ridicolă folosire a numelui țării, într-o maimuțăreală slugarnică prin sloganul “România … în primul rând”, ducând cu gândul la disperarea autorilor de a se așeza ei, în primul rând, … în primul rând.
Pentru noi, MAI ÎNTÂI ROMÂNIA înseamnă că în tot ce facem, să aibă prioritate credința că numai prin dialog și implicare comună, indiferent de ideologii și doctrine, putem fi utili societății.
Ideologiile și doctrinele sunt utile oamenilor de bună credință, care în spațiul democratic caută cele mai bune soluții. Pentru oamenii de rea credință, din păcate prea mulți, începând de la cel mai înalt nivel, așa cum a arătat politica ultimilor 15 ani, ideologiile și doctrinele sunt folosite ca instrumente ale dezbinării, sub pretexte privind deosebiri de vârstă, stare social ori cultură, scopul fiind instalarea ostilității și degradarea conceptului de democrație, în scopul câștigării sau păstrării puterii.
Mai simplu spus, dacă un român are un set de zece principii în care crede și întâlnește un alt român cu un set de zece principii dintre care nouă sunt la fel și unul singur diferă, acela devine motivul dezbinării, întreaga energie risipindu-se inutil.
MAI ÎNTÂI ROMÂNIA nu înseamnă pentru noi “ÎN PRIMUL RÂND”.
MAI ÎNTÂI ROMÂNIA înseamnă să dialogăm cu oricine crede la fel ca noi în puterea dialogului, pentru ca împreună, indiferent de opțiuni politice, să găsim cele mai bune soluții pentru a garanta independența, suveranitatea și integritatea țării în hotarele ei naturale, cetățenii României să aibă o viață demnă, iar libertatea părăsirii țării să fie o opțiune, nu o salvare.
Pentru noi, MAI ÎNTÂI ROMANIA înseamnă că, în orice împrejurare, un obiectiv în folosul țării va avea întotdeauna prioritate dacă acel obiectiv îl putem realiza ÎMPREUNĂ.