N-avem fler politic Nou! +++ UCRAINA VICTIMĂ (ȘI) A POLITICIENILOR SĂI Nou! +++ TAKUBA Nou!

După 29 de ani FSN se reunește.

Vasile BĂESCU
Vasile BĂESCU

Ne pregătim iată în anul 2021 de o nouă uniune/alianță/înțelegere/pactizare/mînăreală politică între două partide, care pe cât par de diferite, pe atât sunt de apropiate: Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Doar câteva personaje care populează cele două partide prezintă interes, având profil de politician, restul membrilor înscriindu-se în marea faună politică post decembristă de tipul Ion Dolănescu sau Ionela Prodan.

Nimeni, sau aproape nimeni nu s-a gândit să facă apel la memorie sau la arhiva wikipedia, pentru a vedea cum au apărut aceste două partide și de ce astăzi, această (re)unire este pe cât de nepotrivită, pe atât de firească. Nu pentru că ”contrastele se atrag”, ci pentru că ”legăturile de sânge” (fie ele și politice), niciodată nu pot fi ignorate!
Deci să ne aducem aminte, iar cei care n-ați știut vă rog să luați creionul și să notați!

Actualul Partid Național Liberal are ca eveniment fondator al partidului scindarea Frontului Salvării Naționale (FSN) în 1992 după alegerea lui Petre Roman ca președinte al partidului. FSN-ul lui Roman a participat sub această titulatură la alegerile din 1992  și a obținut 10, respectiv 13 procente din voturile pentru cele două camere ale Parlamentului. În urma acestor alegeri, la 11 martie 1993, FSN și-a schimbat denumirea în Partidul Democrat și a adoptat o doctrină politică social-democrată, de centru-stânga, iar după 2000 când președintele partidului (și al țării) era Traian Băsescu, într-o noapte, au decis că orientarea doctrinară să o ia spre centru-dreapta.
În decembrie 2007, Partidul Democrat fuzionează (la ordinul lui Traian Băsescu) cu Partidul Liberal Democrat ( partid înființat în decembrie 2006 de către Stolojan prin ruperea unei aripi din PNL – tot la ordinul lui Băsescu), luând numele de Partidul Democrat Liberal.


La data de 17 noiembrie 2014, Partidului Democrat Liberal fuzionează prin absorbție cu Partidul Național Liberal, pe care îl ”înghite” încet și sigur, așa cum de-a lungul timpului a făcut cu alte partide astfel:
1994 fuzionează cu Partidul Democrat al Muncii; 1997 fuzionează cu Partidul Unității Social Democrate și cu Frontul Democrat Român; 2001 fuzionează cu Alianța Națională; 2007 fuzionează cu Partidul Liberal Democrat, formând Partidul Democrat Liberal; 2014 – Partidul Forța Civică fuzionează prin absorbție cu Partidul Democrat Liberal.

Celălalt ”asociat”, fratele mai mic, sau mai mare (dar ce contează asta), a părăsit în martie 1992 FSN, atunci când susținătorii moțiunii „Viitorul – Azi” l-au ales președinte pe Petre Roman. Aripa conservatoare a acestuia în frunte cu Ion Iliescu a părăsit în bloc partidul și a format Frontul Democrat al Salvării Naționale. Susținătorii moțiunii „Viitorul- Azi”, deși au reușit să se impună în interiorul FSN, au pierdut alegerile parlamentare din 1992.

În iulie 1993 și-a schimbat denumirea în Partidul Democrației Sociale din România și l-a ales pe Oliviu Gherman în funcția de președinte de partid. Totodată s-a realizat și fuziunea prin absorbție cu Partidul Republican, Partidul Solidarității Sociale, Partidul Cooperatist și Partidul Socialist Democratic din România.
După momentul câștigării alegerilor prezidențiale din anul 2000, Adrian Năstase, până atunci secundul lui Ion Iliescu, preia conducerea PDSR și după mai multe fuziuni, în 2001, redenumește partidul „Partidul Social Democrat”, prescurtat PSD.

FSN-ul lui Petre Roman a ajuns PNL-ul lui Cîțu și FSN-ul lui Ion Iliescu a ajuns PSD-ul lui Ciolacu. Au mai încercat în 2009 să se împace, dar s-au certat repede. Astăzi după aproape 29 de ani, cei doi ”frați” par hotărâți mai mult ca niciodată să nu se mai despartă!
Să le fie de bine, dar dacă cu adevărat ”se vor înțelege”, de noi și de România se va alege praful!

Un răspuns la “După 29 de ani FSN se reunește.”

  1. Artificial intelligence creates content for the site, no worse than a copywriter, you can also use it to write articles. 100% uniqueness :). Click Here: https://google.com/amp/s/clck.ru/32oo8j

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *