N-avem fler politic Nou! +++ UCRAINA VICTIMĂ (ȘI) A POLITICIENILOR SĂI Nou! +++ TAKUBA Nou!

Brukenthal și Turcan

Maria-Manuela CATRINA

Cine face hora-n deal, slugile lui Brukenthal! Stimată doamnă Raluca Turcan, daca ați fi crescut în Sibiu, probabil că înțelegeați mai bine de ce Samuel Von Brukenthal nu e nici pe departe doar umanistul luminat care merită sărbătorit de români. Îmi aduc aminte că la istorie, doamna profesoară Pavel – de la școala de pe Spartacus – ne îndruma să scriem scrisori în care să argumentăm baronului dreptul nostru de a locui în interiorul zidurilor cetății. Poate că nu v-au spus consilierii, dar românii pe atunci erau văzuți de baron ca niște ființe de categoria ultima. Poate ați auzit măcar de răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan – știu nu erau liberali și din păcate nu erau nici în echipa câștigătoare. Trădați de ai lor – lecție utilă și azi – au murit trași pe roată sub stăpânirea baronului. Nu se prea pomenește în biografiile „luminatului” baron – și ați fi învățat dacă treceați prin școlile sibiene – despre discriminarea feroce a românilor ardeleni, nici un cuvânt despre tragerea pe roată a fruntașilor răscoalei sau despre abolirea de către Brukenthal, la presiunea nobililor maghiari – a legilor date de împaratul Iosif II în favoarea țăranilor români, ortodocșilor prea cuvioasă doamnă. Nu se vorbește nici de cruzimea execuțiilor din Piața Mare – Grosser Ring – unde la stâlpul infamiei erau executați românii care printre altele nu apucaseră să iasă din cetate noaptea, sau refuzau sa mergă prin glodul de pe „drumu vacii”, trotuarele fiind rezervate naționalităților recunoscute.

Dacă ridicați ochii de la masa de partid vedeți magazinul Floașiu – acu parcă Billa. Poate căutați pe cineva să vă explice cam cum a fost atunci când primul român a cumpărat după război prima clădire pe Bălcescu. Sau poate vă întrebați de ce Mitropolia și Astra au clădiri lipite de zidul cetății. M-am săturat de impostori care se numesc sibieni, fără a înțelege nimic din complicata istorie a locurilor. V-oți fi obișnuit în poziția de preaplecată slugă, dar nu asta e spiritul Sibiului! Noi sibienii ne cunoaștem și ne respectăm istoria dar iubim Astra și îl iubim pe Șaguna. E ceva ce nu veți putea pricepe niciodată, nici respectul nici iubirea nu se nasc din poziția de slugă!

Când vă mai duceți la Sebeșu de Jos să faceți poze pentru facebook poate ascultați măcar versurile horei românești #HoraDezrobirii, #HoradelaRusca pe care o jucam în fiecare an de Rusalii – ca să nu uităm! Hora este unică prin nodurile pe care le leagă și le deznoadă.

„Cine face hora-n deal, slugile lui Brukenthal/ Cine face hora-n vale/ Slugile măriei sale,/Decât slugă la ciocoi/ Mai bine cioban la oi/Vom trăi cum vom putea/ La ciocoi n-om mai lucra/ De-om mânca frunză de fagi/ Nu vrem să mai fim iobagi/ Să spunem şi la vecini/ Că pământul moştenim/ Haideţi, fraţilor, cu noi/ Ca să mergem la ciocoi/ Să cerem pământu-napoi/ Pământul nu-i ciocoiesc/ Îi al celor ce muncesc/ De vreţi să trăiţi, ciocoi,/ Munciţi alături de noi/ C-a sosit timpul, măi frate,/ Ca să ne facem dreptate/ Noi pământul îl muncim/ Noi stăpâni pe el să fim/ Faceţi, ţărani, horă mare/ Peste vechile hotare/ De la munţi şi pân-la mare/ Să-nvârtim hora frăţească/ Pe câmpia românească/ Ca nimeni să nu-ndrăznească/ Pământul să ni-l răpească/ Decât iobagi la pământ/ Mai bine cu toţi în mormânt” !

https://fb.watch/8umcZr8qga/ – de la min. 27’30”

Un răspuns la “Brukenthal și Turcan”

  1. Artificial intelligence creates content for the site, no worse than a copywriter, you can also use it to write articles. 100% uniqueness :). Click Here: https://google.com/amp/s/clck.ru/32oo8j

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *