N-avem fler politic Nou! +++ UCRAINA VICTIMĂ (ȘI) A POLITICIENILOR SĂI Nou! +++ TAKUBA Nou!

De mâine slugile pot pupa bronzul

articol semnat de Maria-Manuela CATRINA

Gălăgia făcută și de Raluca Turcan pe tema Samuel Von Brukenthal capătă mâine (11 sept 2021) formă, se dezvelește, cu alai, statuia Baronului în Piața Mare. E momentul să începem discuția despre Piața Mare, nu pentru că sunt 300 de ani de la nașterea baronului ci pentru că anul acesta se împlinesc 160 de ani de la înființarea Astrei – Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. E vremea ca ASTRA să-și găsească loc în inima cetății. Am câștigat dreptul ăsta, nu trebuie să cerem voie nimănui‼️ #Astra160🇷🇴 Nu am ridicat destul de tare glasul atunci când statuia lui Gheorghe Lazăr a fost demontată din centrul pieței și, mai mic și mai la vale, Lazăr a devenit „paznic” al recuzitei scenelor de spectacol, „taxator” la grupurile sanitare ecologice instalate în spatele scenei, „pieton” rătăcit printre gheretele instalate în zonă, supraveghetor de aparatură de sonorizare – citez din protestul Muzeului Astra.

Baronul deh, tot baron, are loc în față. Andrei Șaguna, George Barițiu, Timotei Cipariu, Ion Pop-Reteganul, Ioan Pușcariu, Miron Cristea, Vasile Goldiș, Onisifor Ghibu, Octavian Goga sunt tot atâtea personalități astriste care își merită locul în Piața Mare. Și dacă arhitecților orașului li se pare că asta strică „vibeul” am putea începe, pas cu pas, cu macheta avionului Vlaicu II – „Gândacul” care a zburat deasupra Câmpiei Libertății, la 29 august 1911. Acum 110 ani, la sfârșit de vara, 30.000 de români se bucurau și erau mândri alături de Goga, Coșbuc, Caragiale, lorga, Șt. 0. Iosif, Iuliu Maniu, V. Eftimiu.

Sibiul meu nu e orașul lustruitorilor de cizme și pupătorilor de pulpana, e loc de rădăcini și aripi!

Haideți să ne trezim până nu-i prea târziu! Să privim în viitor și ce început mai bun decât zborul, ca e și a lui Vlaicu și a lui Goga și a lui Lazăr și a lui Haas și a lui Oberth. Începem cu zborul și cu Șaguna!

#sibiu

#acasa

#romaniamea

#RomaniiTrebuieSaStie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *