N-avem fler politic Nou! +++ UCRAINA VICTIMĂ (ȘI) A POLITICIENILOR SĂI Nou! +++ TAKUBA Nou!

ZIUA EROILOR

Ca în fiecare an, odată cu prăznuirea minunii Înălțării Domnului, care marchează ridicarea la cer de pe Muntele
Măslinilor a lui Isus Hristos, la 40 de zile de la Înviere, se celebrează și Ziua Eroilor, ca sărbătoare
națională a poporului român.
Ziua Eroilor este dedicată cinstirii memoriei tuturor celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de
luptă pentru înfăptuirea dezideratelor neamului românesc. Pomenirea eroilor știuți și neștiuți, în ziua de
sfântă prăznuire a Înălțării Domnului a fost hotărâtă după încheierea Marelui Război, prin Decretul-lege
nr. 1693 din 4 mai 1920. La această dată și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca Ziua
Eroilor să fie celebrată la praznicul Inălțării Domnului. Ca urmare, în această zi, an de an, după Sfânta
Liturghie, au fost oficiate și se vor oficia în continuare în toate catedralele, bisericile, mănăstirile și cimitirele, precum și la troițe și obiectivele comemorative, slujbe
de pomenire a eroilor.

Această vrednică de laudă hotărâre a decidenților statului din acele prea încercate vremuri, de plecare a frunților pentru eroii neamului a fost impusă de semnarea Tratatului de la Versailles din anul 1919, de către fostele țări beligerante, care prevedea printre altele și imperativa obligație pentru statele semnatare, de a întreține mormintele celor trecuți în veșnice în războiul tocmai încheiat precum și a operelor comemorative dedicate acestora. În mod inspirat, elita politică românească, artizana Marii Uniri din 1918, a apreciat că nu este o zi mai potrivită de cinstire a memoriei celor căzuți la datorie pentru neam și țară decât cea în care potrivit tradiției românești sărbătorim Înălțarea Domnului.
Timp de 28 de ani națiunea română a dat onorul recunoștinței eroilor săi în Ziua Înălțării Domnului, până când, în noua conjunctură politică de după cea de-a doua conflagrație mondială, s-a stabilit prin Decretul nr. 71 din 1948, ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită la 9 mai, odată cu celebrarea Zilei Independenței de Stat și a Victoriei împotriva Fascismului.
După evenimentele din anul 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naționale, a fost adoptată Legea nr. 48 din 1995, care a proclamat ca sărbătorirea Zilei Eroilor, ca sărbătoare națională, să se desfășoare precum înainte de 1948, în a patruzecea zi de la Învierea Mântuitorului nostru. Faptul că Ziua Eroilor se celebrează odată cu Înălțarea Domnului a fost ulterior reiterat și prin Legea nr. 379 din 2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, care a completat manifestările dedicate promovorii cultului eroilor.
Această zi cu dublă semnificație sărbătorească este un oportun prilej de reconsiderare în mai bine a propriilor trăiri creștine, și de îndreptare a gândului bun al pioasei recunoștințe către toți eroii plecați în Oastea din cer pentru că s-au învrednicit să lupte pentru credință, libertate și unitate națională. Este și un prilej de reflecție personală pentru fiecare, de a evalua dacă prin faptele de zi cu zi, prin convingeri și aspirații cinstește cu adevărat jerfa eroilor neamului și îi dă în continure sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *